Ordet er dit

Har du en kommentar til et af vore arrangementer eller ønsker du at komme til orde med et synspunkt, som kunne være af interesse for mange andre, er du meget velkommen til at sende dit indlæg til vores webmaster: Herdis Iversen, mail: iDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Nytårshilsen 2020

”Vær velkommen Herrens år ……….”

Ja, et nyt og ubrugt år står klar til os og, som altid kan vi kun gætte på, hvad det kommer til at bringe os af glæder, udfordringer, opgaver og, måske sorger. 
De brugte år har lært os at det meste er bedst - og lettest at bære, når vi kan dele det med andre, når vi er en del af et fællesskab – men det ved vi også - helt fra den spæde barndom. 
Det lille barn er helt afhængig af den tryghed og varme andre deler gavmildt ud af. Er man lidt større kan begejstringen og glæden slet ikke rummes i kroppen, den springer ud over det hele – det samme gør sorgen, hvad enten det er bamsen der har mistet et øre eller børnehavekæresten der er faldet for den nye i sandkassen. Så er det godt at have nogen man kan dele både begejstring og sorg med og som kan rumme én når man er ”umulig” og ikke helt let at elske.
Siden bliver det knap så spontant at give los – navnlig det svære har en tendens til at vende indad. Så er det extra godt at være en del af et fællesskab, som kan rumme og værne én uden en masse ord og store armbevægelser, men bare er der for én til man selv er klar til at være med igen.
Det er dét et rigtigt fællesskab kan – rumme én i alle livets aspekter – det er fællesskabets nødvendighed og store styrke.

GODT NYTÅR og tak for fællesskab, hjælpsomhed, varme og vilje til at være med.

Lone A.

Referat fra visionsmødet 13. januar:
Lone Arntzen bød velkommen til Visionsmøde, hvorefter Anne Tingager orienterede om byggeplanerne.

Arkitekt Steffen Søby, byggerådgiver Niels Hammerich og Projektkoordinator og fondraiser Anne Mette de Visser gennemgik byggeprogrammet med traditioner, fornyelse og økonomi og orienterede kort om muligheder og plan for fondsøgning.

Spørgsmål fra menigheden:

Ane Højly: Roste præsentationen – var først skeptisk m.h.t. snakken om stole i stedet for bænke – nu glæder hun sig til at vi får et smukt lyst kirkerum, men var også lidt skeptisk angående glas (man kan se ud igennem) som altertavle.

Akustikken skal tænkes grundigt igennem.

Oplever en ”låst” holdning fra menigheden – vi skal tænke fremad – Vigtigt: at gå herfra med åbenhed.

Ole Højly: Fedt – at kigge fremad – han sætter pris på, at der er respekt for det, der var (traditioner) og det er vigtigt, at der kigges fremad – det bliver superflot – Det er også vigtigt for de unge at der kigges fremad. Vores værdigrundlag, som valgmenighed, vil holde os på den rette vej i forløbet og i fremtiden. Fondene har mange penge i år – man behøver ikke være så ydmyg. Gå blot efter visionen.

Ulrich Klostergaard: Fortalte en historie om ”Mandens café i Vestjylland”. – Anders` prædikener er fantastiske – han tolker hele tiden – stor ros til Anders som præst og som menneske – der skal være plads til alle –

Hvis vi ikke skal have et andet orgel, skal det nuværende restaureres/udbygges for ca. 1 million kroner.

Kirsten Abildskov: Der er gode ting ved et nyt kirkehus, men kirken er smuk, som den er.

Døbefonten er vigtig i kirken. Den samles man om, så den skal være centralt placeret, også ifølge grundtvigsk tradition og tænkning.

Kirsten er kommet i kirken hele sit liv. Hendes forfædre har altid tilhørt denne kirke. Den har en lang historie for hendes familie. Trist, at den skal forandres.

Forslag: de øverste (4?) bænkerækker fjernes og erstattes af stole.

Bænkenes rygstød bruges også tit af ældre som støtte, når de skal op at stå.

Hvem skal bære stolene frem og sørge for at stole og knæfald er hvor de skal være, når de skal bruges?

Kirsten er bange for, at nogle melder sig ud af menigheden p.g.a. et nyt kirkerum.

Er stor tilhænger af et nyt kirkehus til aktiviteter og indtægtskilde ifm udlejning og en kirke til gudstjenester.

”Til sidste generalforsamling var der ca.40 personer til stede – menigheden består af ca. 500 – skal sådan et stort projekt godkendes af 40 fremmødte” (Citat: fra Kirsten)

Vil gerne mødes ”på midten” (midt imellem dem der er for og dem, der er imod den store ombygning). Ønsker fokus på dialog og kompromis.

Kirsten har læst, at der skal være 10% egenkapital, før man kan gå i gang.

Lone Arntzen: Lysindfald i stedet for altertavle – skaber for hende samhørighed med Guds skaberværk, naturen udenfor. – Vi har allerede mange arrangementer i kirkerummet: feks. teater (om Luther i Lutheråret) fællessang, kor, koncerter af mange slags osv. Alt, der har med kirke at gøre, kan være der.

Tegningerne kan ikke sendes ud via f.eks. kirkeblad. Indtil projektet er endelig færdig, vil der ske ændringer.

De 500.000 kr., som er fra Pedersmindelegatets indfrielse, er til finansiering af projektet, altså betaling af vores professionelle folks arbejde.

Frederik Abildskov: (20 år) Har brugt meget af tiden i kirken, er glad for kirken, og synes godt om at komme i Valgmenigheden. Mangler ”hjemlighed” i det nye kirkerum – vil om 10 år gerne kunne vende tilbage til det kirkerum, der er i dag. Taler for skarpere adskillelse mellem aktiviteter i kirkehus og kirkerum end de nye tanker lægger op til.

Knud Erik Christensen: Begejstret for fleksibiliteten – var skeptisk før han kom – nu er han beroliget – fleksibiliteten kan overføres til kirkehuset – vil gerne styrke brugen af kirkehuset. Synes umiddelbart, at kirkehuset ud fra skitserne er delt meget op i kasser. Lad rummene være til at forbinde for bedre udnyttelse.

Lisbeth Freltofte: orienteringen har ikke været god nok – fint at arbejde med alle disse ting, der skal være rygdækning fra hele menigheden – flotte tegninger – Ønsker vi at vores kirke skal være forsamlingshus?? – et er kirke – et andet er forsamlingshus – Lisbeth mener at udvalget er gået forkert i byen.

Hvad har vi råd til ? Hvad kan vi gøre? Vi mangler mest et kirkehus – et samlingssted. Kan der søges fonde til et nyt kirkehus. Vi skal prioritere.

Hvad menes med fase 1. Det er kirkehuset vi har brug for først. Foreslår at døbefonten føres op til koret ved frisen ”Lad de små børn komme til mig”.

Torben Freltofte: Mangler orientering om ”byggeplanerne” – efterlyser tegningerne på hjemmesiden og i kirkebladet. Hans forældre havde bedt om, at tegningerne kom rundt til medlemmerne (via hjemmeside eller kirkeblad), men det kunne ikke lade sig gøre. Ønsker 2 rum/bygninger: et kirkerum til kirkelige handlinger samt et kirkehus til alle andre arrangementer.

Jens Kristiansen: Forstår ikke betænkelighederne – kirken er et rum bygget af mursten – det er dét der foregår derinde, der har betydning.

Lene Isager: Det har været nævnt at kirkerummet skal bruges til kaffe og lignende efter en begravelse – det har aldrig været på tale. Mange arrangementer foregår også i dag i kirken, men under ”besværlige” former. Projektet skal ikke betales af medlemmerne, men via fonde.

Christian Søndergaard: visionsgruppen har lavet et flot stykke arbejde – vi medlemmer skal vedtage det – vi skal udvikle os – det er også i Grundtvigs ånd. Kan man søge fonde til renovering af kirkehuset? Svar: det er svært at rejse fondsmidler til det formål alene.

Anders Carlsson: kan godt forstå betænkelighederne – ”menneske først – kristen så”, som Grundtvig sagde. Mange af de aktiviteter der skal foregå i det ”nye” kirkerum, sker allerede, men vi ønsker blot bedre udfoldelsesmuligheder. Der foregår meget i dette rum, men gudstjenesten er hjertet.

Gurli Voigt Rasmussen: man skal lytte til traditionerne, men også kigge ind i fremtiden – hun nyder at høre de unges mening, selv om de ikke kommer i kirke så tit – de har også visioner – Det skal nok blive godt, selv om den nye prædikestol på tegningen ligner et nodestativ – ”skramlen” med stole skal også nok gå – Hvis vi ikke går i kirke, dør den. Spørger til døbefontens placering, da den ikke fremgår af skitserne. Svar: der er flere muligheder.

Jens Jørgen Møller: Der er ikke penge til forandring i driftsøkonomien. Hvad er sandsynligheden for at få hele beløbet bevilliget? Vi må ikke gå i gang, før vi ved, hvad vi har. Menigheden skal ikke finansiere. Hvor meget har vi brugt af de 500.000 kr?? Hvornår i det skitserede forløb ligger en godkendelse/afstemning i Valgmenigheden. Svar: Driftsøkonomien bliver ikke dyrere – optimering af bla. varme.

Hanne Bønløkke: Hvor stort er det nye kirkehuset?

Inge Lindegaard: Er det meningen at man skal gå ture på kirkegården? Kan vi så ikke have vores grave i fred? Skal vi have en kirkegårdspark som Assistents kirkegården i København, hvor folk ligger og tager solbad?.

Holger Stenderup: Mere plads – bænkenes sidesæder kan trækkes ud – stole i midten – så sidder man på række. Hvad kræver fondene af egenkapital?? Svar: vores egenkapital i denne forbindelse er finansieringen af den færdige projektbeskrivelse og det er ok.

Niels Østergaard: Kirkehuset er nedslidt – kirken er nedslidt (og skal snart renoveres) – er åben for det ”nye” kirkerum og kirkehus.

Ida Wilcken: har fundet et fællesskab i valgmenigheden, som er hendes ”livsnerve”. Her er plads til nye aktiviteter. Spørger til størrelsen af fællesrum i det nye kirkehus ift. det gamle. Svar: med mulighed for sammenlægning af et par af de skitserede lokaler, får vi mere plads end i dag.

Hans Christian Abildskov: Synes om projektet. Hvorfor skal kirke og kirkehus bygges sammen? Har det med fondssøgning at gøre? Svar: Nej, det er for at vise samhørigheden i de 2 bygninger og det der kan foregå i dem.

Visionsudvalget sluttede med tak for en god og konstruktiv eftermiddag og for de mange gode tanker og forslag, som vi har taget med os og arbejder videre med.

Tegningerne ligger stadig i kirkehuset, hvor man kan se nærmere på dem og få en forklaring og en snak med en af os i udvalget. Kan man ikke komme i gudstjenestetiden, må man gerne ringe til Lone Arntzen på 40255382, så finder vi en tid til en snak.

 

 

Nytårsaftensdag 2018.

Klokken er 7 og udenfor er det stadig sort nat. Den smukke stjernehimmel, som var i de tidlige nattetimer er dækket af skyer, men dagene bliver længere – et par minutter om dagen, her til at begynde med – men vi ved at ”lige om lidt” er det forår!

Det har været et spændende år, også i vores kirke.

Nogle af os var på Gotland i september – det var en stor oplevelse for mig. Navnlig i Visby var indflydelsen fra de mange kulturer som har været magthavere i Østesøområdet, meget synlig, også i kirkerne, både i de stadig fungerende og i de mange der stod tilbage som betagende ruiner.

Når man, som i vores kirke, er i gang med og har tankerne i et større ombygningsprojekt, bliver man meget opmærksom på, hvordan andre steder ser ud og fungerer. Domkirken i Visby er meget gammel og meget smuk, både inde og ude. Den er højtidelig – og meget afslappet.

I det store indgangsparti var der en rød lædersofagruppe og et langt spisebord med ternet dug på. Der var forskellige billeder og spil til børn og voksne og en del bøger. Det er måske ikke lige den indretning, man forbinder med en stor smuk gammel gotisk kirke, men hvor var det befriende at se en kirke brugt som et sted man bare kunne være i, et sted hvor Guds nærvær er lige der, hvor man selv er og har brug for at være!

D.13.januar mødes vi igen i vores kirke for at se fremtidsplaner og for at snakke om dem. Arkitekt Steffen Søby, bygningsingeniør Niels Hammerich og fundraiser Anne Mette de Visser vil som sidst, være til stede.

Mange er kommet for at se og få en snak om de skitser vi har liggende i kirkehuset. Det har været givende for mig og forhåbentlig også for jer, det er jo nemmere at forestille sig, hvordan det kan blive, når man har nogle streger at hæfte tankerne på. Kommentarer og spørgsmål tager vi med os og vi glæder os til at se rigtig mange til en god og konstruktiv dialog.

Der er endnu 14 dage til at se planerne og jeg vil opfordre til at deltage i de kommende gudstjenester og en efterfølgende snak om fremtiden. Eller ringe til mig, hvis søndag ikke er en mulighed.

Med håbet om, at det nye år må bringe fredeligere forhold og større forståelse for forskellighed i en urolig verden, vil jeg til slut takke alle medlemmer, vores ansatte, alle vores frivillige, menighedsrådet og alle vores samarbejdspartnere for et godt og spændende år.

Godt Nytår. Med venlig hilsen formand Lone Arntzen.

Fortsættelse fra Forsiden:
Det gjorde vi, idet vi bad arkitekt Steffen Søby og ingeniør Niels Hammerich blive en del af Visionsgruppen og om at tegne, regne og undersøge hos de rette myndigheder.
På generalforsamlingen i 2017, fortalte gruppen om, hvordan visionerne kunne omsættes i praksis. Det blev godt modtaget og vi fik tilsagn fra forsamlingen om at måtte arbejde videre med planerne.
På generalforsamlingen i år, 2018, kunne de første, foreløbige skitser vises og vores fundraiser Anne Mette de Visser, præsenteres. Planerne blev godt modtaget, vi fik endnu engang tilsagn om, at måtte arbejde videre og resultatet af et fantastisk godt samarbejde kunne fremlægges d.10.oktober.
Det har på alle måder været en spændende, omfattende og meget positiv proces, at nå til præsentationen af de fremtidsplaner, vi ser et godt og rigt menighedsliv udfolde sig i.

Tak til alle, som undervejs i de 2 år, på mødet og efterfølgende, er kommet med kommentarer og flere gode idéer til planerne. Det er vigtigt, at vi alle er medlevende og opmærksomme omkring vores kirke.
Nu samler vi op på de kommentarer og samtaler vi har haft, og efterfølgende afvikler vi endnu et præsentationsmøde, hvor vi håber, at endnu flere vil deltage.
Vi har også fået meldinger om behovet for i god tid at kende dato for nyt møde, og kan allerede nu fortælle, at mødet holdes i forlængelse af gudstjenesten søndag d.13. januar 2019 kl.11.30.
Som de fleste ved, er alle velkomne til kirkekaffe i kirkehuset efter hver kl.10 gudstjeneste, hvor der, som altid, vil være lejlighed til at drøfte stort og småt, også visionerne for kirkens fremtid. Der er næsten altid mindst én fra Visionsgruppen til stede.

På Visionsgruppens vegne, Lone Arntzen.

Gotland – historie, kultur, natur
Søndag d. 9. september drog 32 forventningsfulde mennesker mod Gotland på den tur, som var arrangeret af Vejstrup Valgmenighed/Lene Isager, og vi fik som overskriften siger hele pakken: historie, kultur, natur. Gotland er på størrelse med Fyn men mere langstrakt 174 km lang og 50 km bred på det bredeste sted. Når vi kørte, oplevede vi et meget foranderligt landskab. Midt på øen var rigtig god landbrugsjord, og vi så et par store landbrug og mange mindre med flokke af malkekvæg, meget fedekvæg og mange får. Jo længere vi kom både nord og syd på så vi meget skov – overvejende fyrreskov, og sydpå var landskabet præget af kilometervis af stengærder med mange flade sten i modsætning til de danske, som er opbygget af runde sten. Helt sydpå og nordpå dukker grundfjeldet op. Det består af kalksten, og den hårde klippe har overlevet tidens tand og står tilbage som ”rauker”- et imponerende syn.       

Øen har gennem tiden været præget af kirkelige retninger fra syd, øst og vest, så de kirker, vi besøgte, havde meget forskelligt præg. Sydpå besøgte vi Grötlingbo kirke: en af de ældste kirker, som var præget af et triumfbuekrucifiks i korhvælvingen. Kirken havde også Gotlands ældste prædikestol, som var placeret i højre side af kirken (dansk skik), og som var flyttet hertil fra Visby domkirke samt en gammel og solid døbefond i granit, ligesom der var mange kalkmalerier. Asger Jorn har gravsted på kirkegården, da han havde tilknytning til Gotland pga. hans interesse for kristne symboler. Vi så mange af disse symboler på den udvendige kirkemur, og vi fandt gravstedet, som var præget at et af Jorns egne Kunstværker.
Nordpå besøgte vi kirken på Fårø. Det var en kirke med hvide vægge – meget ren i stilen, prædikestolen i venstre side af kirken, som er svensk Skik og en mindetavle om de 15 mænd, som drev til havs på en isflage under sælfiskeri. De drev helt til stokholms-skærgården og blev reddet. Som en tak til Gud blev tavlen opsat.

Historien om Gotland og især Visby går tilbage til 1200-tallet, hvor øen var centrum for østersøhandelen med kontakt til såvel Rusland, Arabien, og Europa. Visby var en af hansestæderne, og besøgene fra mange fremmede har sat sit præg på byen og øen. Der blev bygget 100 kirker – en i hvert sogn. I Visby står 13 af kirkerne i dag som ruiner, men de mange kirker og det øvrige byggeri har i datiden været et imponerende syn, for de handelsrejsende og andre, som kom sejlende til Visby. Handelen gjorde, at Visby blev en rig by, og det gav skærmydsler med landbefolkningen, og dette medførte, at byen byggede en mur omkring hele byen for at holde bønderne ud. Den 3,5 km lange bymur præger stadig byen som et slags vartegn. Fra 1361, hvor Valdemar Atterdag gik i land på Gotland, kom øen til at høre under Danmark, og dette herredømme varede i 300 år. Det danske præg ses stadig i en del af kirkerne, idet kongens monogram ses på altertavlen i flere af kirkerne.
At byen har været handelsby ses på mange af husene, hvor de stadig har præg af gammelt pakhus.                                                                             

Domkirken, som er bygget i 1200-tallet, er velbevaret og er en meget smuk og harmonisk kirke med nogle smukke glasmosaikker. Kirken er gennemrestaureret både ude og inde i de sidste år.                 

Det var ganske specielt at besøge Fårø, som er en lille ø ved den nordlige ende af Gotland.  Vi kom dertil med en lille færge og mødte her den lokale guide Kerstin Blomberg, som er født på Fårø. Færgen kan tage 50 biler, og om sommeren, hvor der i juli kommer 300 000 turister til øen, sejler der 3 færger uafbrudt.
Fårøsund var tidligere militært område og der er/har været en folkehøjskole. Der er 502 fastboende og 1 forretning. De første mennesker kom til øen for 4000 år siden, og der har været fastboende i 3500 år. Der er meget forskellig natur på øen bl.a. Suder Sandviken med ”vesterhavssand”, byggeri af flere ferieboliger og "turistparadis". Vores guide var meget bekymret for den udvikling, der finder sted i området og sandsynligvis vil ødelægge den oprindelige natur på øen, og udviklingen vil eksplodere, hvis det lykkes at få erstattet færgerne med en bro, som nogle ønsker. Så vil Fårø blive overrendt af endnu flere turister.
Den svenske statsminister Oluf Palme tilbragte sine somre på Fårø, og der er rejst et mindesmærke sat af Gotlands socialdemokrater. Filmmanden Ingmar Bergmann kom til Fårø i 1960 for at filme - da det var for dyrt at tage til Orkneyøerne. Han fandt her, hvad han søgte af lokationer og forelskede sig i øen, bosatte sig og indspillede flere film der. På Bergmanncentret er udstillet billeder fra filmoptagelser, filmplakater og kostumer fra Dramaten i Stokholm, hvor Bergmann instruerede skuespil, samt en mængde litteratur. Bergmann er begravet på Fårø, og vi så det smukke, enkle gravsted ved Fårø kirke.

På nordkysten så vi fantastiske eksempler på raukerne. Det var lidt svært at komme helt ned til stranden for nogle af deltagerne, da det var et gevaldigt stormvejr, men det imponerende syn var også fint at betragte på afstand.

Glimt af turen til Gotland. Meget mere kunne fortælles. Dette blev uddraget.  Begejstret deltager    Herdis Iversen

 

Årsmøde i Vallekilde og generalforsamling i Foreningen af Grundtvigske Valg – og Frimenigheder d.2. og 3. juni.

Det lyder måske tørt og støvet, men det er det slet ikke – tvært imod!

I år var vi 7 deltagere herfra Vejstrup Valgmenighed, som drog til det smukke Odsherred og Vallekilde Højskole og Valgmenighed. Vi havde en dejlig weekend med masser af indhold.

Mødet blev holdt på Højskolen, oprettet i 1865, som er nærmeste nabo til kirken. For sådan én som mig, der aldrig har været på stedet, var det en stor oplevelse at besøge en skole, der i den grad har bevaret sit oprindelige udseende, både ude og inde, og alligevel er topmoderne i alle funktioner og undervisning. Skolens fantastiske indvendige udsmykning er én stor historiebog, som man slet ikke bliver færdig med på en enkelt weekend.

Det har, for mig altid været godt at møde deltagerne fra de andre valg – og frimenigheder. Det er inspirerende at høre om, hvordan de griber deres ”kirkehverdag” an – hvad der er vigtigt for dem – hvordan de er kommet i mål, både økonomisk og arbejdsmæssigt, med de projekter som er vigtige for dem. Og det gode ved årsmøderne er, blandt andet, at uanset om man er præst, graver, menighedsrådsmedlem eller ”bare” en del af menigheden, så er der inspiration at hente, vi er der jo for at dele vores erfaringer og viden med hinanden – og det gør vi! Der bliver snakket meget, der er meget at dele ud af.

”De Grundtvigske Valg – og Frimenigheder i dag – overflødig eller uundværlig røst i nutiden” hed eftermiddagens foredrag ved Anders Klostergaard Petersen, professor i religionsvidenskab. Det var et ordentlig spark over skinnebenet til os, om at være den uundværlige røst, det nutidige modsvar, som der er brug for - om at stå på og bruge de værdier, der ligger i vores grundtvigske fundament – og så ellers være synlige, blande os i debatten, glemme blufærdigheden!. Det var et spændende foredrag – og meget morsomt!

Generalforsamling kan være en søvndyssende affære, sådan lige efter kaffe og kage midt på eftermiddagen i 30 graders varme, men bestyrelsen i foreningen er meget effektiv og tager sig godt af alle de juridiske og lovmæssige spørgsmål vi har til fælles og som vi på sidste årsmøde bad dem udrede for os (som f.eks. Persondataforordningen) Det gør generalforsamlingen til en meget positiv, effektiv og kort affære. Tak til bestyrelsen. Man kan læse referatet på foreningens hjemmeside.

Vallekilde Valgmenighed havde tilrettelagt en fin og afvekslende weekend for os, mange var på banen for at vise os det blomstrede landsbyfællesskab, fortælle historien om Gerdas Geopark, opkaldt efter den fiktive kvinde, Gerda Lyhn, som har egen facebookside og er en meget aktiv person i området. Kirkegården, med mindesmærker over nogen af de mange, som har sat deres mærke på området, blev der fortalt om. Der er også påbegyndt tilpasning til det behov man forventer fremtiden bringer.

Og så deltog vi jo i gudstjenesten søndag morgen i den meget smukke korskirke, som indvendig var rund og som gav musik og sang en særlig dejlig klang.

I 2019 er Årsmødet i Sdr. Nærå, lørdag d. 25. maj. Det er kun én dag og den er værd at bruge på fællesskabets forskelligheder, ligheder og inspiration.

På deltagernes vegne, Lone A.

Luciadag

I vores evangelisk-lutherske kirke har vi ikke mange helgener, men en af dem er Santa Lucia.

Lucia blev født på Sicilien i en velhavende familie i året 283, så fremtidsudsigterne for hende var gode. Hendes familie var rig og meget velanset, så Lucia så en lys fremtid i møde. Hun kunne forvente at blive godt gift og få et godt og sorgløst liv, men sådan gik det ikke.

Sicilien var på det tidspunkt en del af Romerriget, og det var pålagt indbyggerne jævnligt at ofre til kejseren, men der var problemer med alle de kristne, da de nægtede at bringe disse ofre. De kristne ville gerne bede for både kejseren og riget, men de ville ikke ofre til ham som en gud. De accepterede kun en gud.

Derfor blev det forbudt at være kristen. Hvis man nægtede at ofre til kejseren, blev man først tortureret og senere henrettet, og derfor levede mange kristne et hemmeligt liv, hvor de enten skjulte deres tro eller skjulte sig selv under jorden i byernes katakomber, hvor de modtog hjælp og mad fra venlige mennesker.

Lucia var et af de mennesker, som hjalp. Om natten vovede hun sig udenfor med mad til sine medkristne i katakomberne, og for at finde vej i mørket, havde hun bundet en krans om hovedet og sat lys i den. Hun levede sit liv farligt, for var hun blevet opdaget, ville hun blive dømt til døden.

Engang da hendes elskede mor var meget syg, bad hun for moderens helbredelse, og hun gav det løfte, at hvis moderen måtte blive rask, ville hun vie sit liv til Kristus og leve i kyskhed resten af sine dage.  
Moderen overlevede og Lucia blev så glad, at hun begyndte at dele ud af sin rigdom til fattige mennesker.                                                                                                             

Men efter datidens skik var hun allerede lovet væk til en mand – en ikke-kristen romer- fra en rig familie, men Lucia afviste både manden og giftermålet.

Den afviste mand tog hævn og angav hende til myndighederne. Hun blev straffet og blev sendt til et bordel, hvor hun rev sine smukke øjne ud for ikke at friste mændene. Hver gang hun gjorde det, voksede der nye smukke øjne ud i hendes øjenhuler.                                                                                   Senere blev hun tortureret, og som straf for sin kristne tro skulle hun brændes på bålet, men flammerne ville ikke røre hende.                                         Til sidst endte det med, at dommeren tog sit sværd og stak det i hende.

Lucia dør den 13. december år 304, og hendes festdag ligger på hendes dødsdag, og da hendes navn betyder lys, forbindes Lucia ikke bare med lys og glæde, men hun er blevet skytshelgen for blinde og for mennesker med øjensygdomme.                                                                                              På billeder kan man ofte se hende med et fad, hvori der ligger to øjne.   

Santa Lucias dag er den 13. december, hvor hvidklædte piger og drenge går i optog og synger Santa Luciasangen. Forrest i optoget går Luciabruden. På hovedet bærer hun en krans, hvori der er lys.                                                                                                                                                                  Elsemarie Hoffmann

Konfirmandernes dannelsesrejse

Det er fredag. Fredagen før Palmesøndag. Klokken er 7 om morgenen. Alle - næsten alle venter spændte ude på kirkens parkeringsplads. Tre biler er ankommet, men hvor er den fjerde?  Den skulle have været her. Nu kommer den, og alle er klar. Bilerne pakkes med bagage, hvorefter konfirmander og andre stiger om bord, og turen går mod Kolding Rutebilstation.
På rutebilstationen venter vi igen. Bussen er ikke kommet. Vi fryser, da det jyske aprilsvejr viser sig fra den kolde side. Endelig kommer den. Vi får anvist pladser nederst i bussen. Dejligt, at vi kan sidde sammen og hygge os på den lange køretur til Berlin.                   

Som nævnt går konfirmandernes dannelsesrejse i år til Berlin. Til Tysklands hovedstad, som også kaldes Europas grønne hovedstad og kunstnernes ”legeplads.”

Berlin kaldes den grønne hovedstad, fordi Tiergarten ligger midt i byen. Tiergarten er en fredfyldt oase med store græsarealer, træer, statuer og mindesmærker. Navnet kunstnernes legeplads har byen, fordi der findes mange pragtfulde bygninger med ”vovede linjer,” f.eks. Jüdisches Museum. Museets bygning er lavet i zig-zag og er blevet kaldt ”Blitz” (lynet)                                                                 Navnet, ”kunstnernes legeplads,” skyldes bl.a. de mange malere og andre kunstnere, der har bosat sig i Berlin. 
Berlin er en by, der har en dramatisk historie, men som også er skøn og meget charmerende.
Berlin har været hovedstad for kurfyrstendømmet Brandenburg, for kongeriget Preussen, for Det Tyske Kejserrige, for Weimarrepublikken, for Nazi -Tyskland, og for DDR dog kun den østlige del. Siden genforeningen den 3. oktober 1990 er Berlin igen blevet hele Tysklands hovedstad, men dele af bybilledet er stadig præget af de 47 år, hvor Berlins østlige og vestlige del udviklede sig uafhængigt af hinanden.
Efter 6 – 7 timers buskørsel nåede vi Berlin. Der blev snakket, spillet kort og læst på turen gennem Tyskland, og der blev ”udvekslet” slik og andre lækkerier Der var højt humør og god stemning. Alle glædede sig til de mange spændende oplevelser, der ventede i storbyen.
Vi blev indkvarteret på vores hotel. Pigerne i et fler-sengsværelse og drengene i et andet. Pigerne fandt hurtigt ud af, at det ville være hyggeligt, hvis alle lå ved siden af hinanden, så derfor blev flere madrasser lagt ned på gulvet, når der skulle soves. Efter et kort hvil fandt vi et sted, hvor vi kunne nyde vores første måltid i Berlin. Derefter gik vi en kort aftentur, før vi vendte tilbage til hotellet. Lidt trætte efter den lange rejse. I løbet af den første aften kom nogle piger ind på mit værelse. De spurgte om et eller andet, men straks satte de sig på sengen, og vi fik en lang og meget hyggelig og god snak om mange ting bl.a. om terroren rundtomkring i verden, også her i Berlin, og om 2.verdenskrig og om, hvad næste dag ville bringe.

Efter morgenmaden den følgende dag begav vi os på gå-ben ud i byen. Vores første stop var Berlinmuren, som blev opført den 13. august 1961 og delte byen i to. Muren blev opført af DDR for at ”beskytte DDRs indbyggere mod Vestens fascisme”, men reelt var grunden, at man ville forhindre de folk, der havde megen viden og kompetence, i at flygte til Vesttyskland og dermed undgå et økonomisk sammenbrud i DDR. Berlin var det eneste sted, hvorfra østtyskerne stadig kunne flygte til Vesten.                                         Muren kom, og den skilte familier og venner og udviklede sig til et fæstningsværk bestående af beton, pigtråd og elektrisk hegn samt vagttårne og bevæbnede vagter.
Muren faldt i 1989, og Tyskland blev igen et rige.
Det stykke, der er tilbage af Muren, er ca. 1,3 km langt. Det kaldes East Side Gallery og er pyntet med mange flotte og meget udtryksfulde malerier, der er malet af kunstnere fra hele verden. Det er verdens længste friluftsgalleri. Malerierne er malet efter DDRs fald.
Berliner Dom – Berlins domkirke besøgte vi også. Den nuværende kirke er kun 100 år gammel, men den er bygget på en kirke fra 1536. Kuplen i domkirken er fantastisk flot. Den blev beskadiget under 2. verdenskrig og blev først genindviet i 1993                                       Nogle af os gik 270 trin for at komme op i kuplen. Herfra nød vi udsigten over byen. Hovedalteret samt prædikestolen var meget imponerende.I krypten, der er fra 1500-tallet, hviler medlemmer af den fyrste- og kejserlige Hohenzollern-slægt. Blandt kisterne og sarkofagerne er der flere børnekister.
Gedächtniskirken er et ikon for Berlin. Kirken stod færdig i 1895. En flot nyromantisk kirke. Den blev ødelagt efter et britisk bombardement i 1943. Man genopbyggede den, men besluttede at lade ruinen stå som et minde om krigens meningsløshed, og derfor byggede man en ny kirke ved siden af. 
Den nye flotte kirke stod færdig i 1962. I kirken er der bl.a. mange skønne blå glasmosaikker, som er med til at skabe en rolig stemning. Der er også lavet et kors af søm fra den gamle katedral i Coventy i England. På den måde er den engelske katedral i Coventy og den tyske kirke i Berlin forbundne med et fælles budskab om forsoning og tilgivelse efter den frygtelige krig.
Uden for kirken lå der et ”hav” af blomster, der mindede os om en ”Terrorhandling”-  om lastbilangrebet i Berlin – Dette blomsterhav gjorde et stort indtryk på os alle og gav anledning til mange spørgsmål.
”Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas”, Mindesmærket for Europas myrdede jøder, består af 2711 betonblokke, der fik mig til at tænke på en jødisk kirkegård med en uendelig samling af gravstene – alle i forskellige størrelser -  Det er et mindesmærke over de 6 millioner jøder, som blev myrdet af nazisterne under 2. verdenskrig. Mange tanker og billeder melder sig, når man færdes blandt de mange forskellige betonblokke. - En gribende oplevelse – Besøget i Rigsdagsbygningen var utroligt spændende. Vi havde købt en guidet tur med en dansktalende guide. ”Reichstag” i Berlin er bygningen, hvor forbundsregeringen, Bundestag, holder til i dag.
”Reichstag” blev bygget i 1894 og blev beskadiget af en brand i 1933. Den blev først restaureret og atter taget i brug som regeringsbygning, da Tyskland blev genforenet i 1990, så i dag er bygningen igen hjemsted for parlamentet.                                         Lige over indgangen til ”Reichstag” ser man de berømte ord:  ” Dem Deutchen Volke”. Disse ord blev hugget ind i facaden i 1916 og skulle være et symbol på demokrati.
Den store glaskuppel er bygget oven på Rigsdagen, og derfra har man en fantastisk udsigt ud over byen, men deroppefra kan man også se ned i selve bygningen. Kuplen er åben øverst oppe, så sne/regn samles  en ”stor balje” og ledes ned derfra.                                         For at komme op til toppen af kuplen, må man gå inde i kuplen. En spændende gå-tur i en ”flot-konstrueret” kuppel.                               Efter ”gå-turen” til ”toppen” slappede konfirmanderne af. De lagde sig ned og nød ”himmeludsigten” gennem det åbne hul øverst oppe, men naturligvis også udsigten ud over Berlin. 
En eftermiddag besøgte vi maleren, Ulrik Møller, der er født og opvokset i Vester Åby på Fyn, men som nu bor i Berlin. Det var spændende at se hans atelier og høre om, hvorfra han får ideer til sine billeder, og om hvordan han arbejder. Hans motiver bliver ofte hentet i den danske natur og i de små danske landsbyer i nærheden af Vester Åby. 
Vi besøgte også spændende museer f. eks. DDR- museet og The Story of Berlin. To meget fantastiske museer, hvor vi måtte røre ved tingene, og vi kunne læse om dem, og derved fik vi megen ny viden på en meget interessant måde. 
En aften var vi i Tv-tårnet, hvorfra vi havde et pragtfuldt “aftenskig” ud over Berlin. En sejltur på Spree nød vi også. Det var afslappende at sidde og slappe af på båden, mens vi gled forbi de mange flotte bygninger.

Wittenberg, Martin Luthers by, måtte besøges. 1517 var det år, hvor Luther slog sine 95 teser op, så i år er det 500 år siden den lutherske reformation ”blev født.”  Vi besøgte Mariakirken, hvor Luther var præst. Her prædikede han for første gang på sit modersmål, tysk, så alle kunne forstå de ”hellige ord”.  Altertavlen i kirken er et af reformationens vigtigste monumenter. Den er malet af Lucas Cranach den Ældre og forestiller bl.a. de vigtigste elementer i Luthers teologi: De to sakramenter, dåben og nadveren, samt Jesus på korset. Vi deltog i gudstjenesten. Det var spændende. Præstens prædiken var bestemt ikke humorforladt. Salmerne var iørefaldende og lette at synge med på.

Slotskirken fik også vort besøg, og på døren så vi de 95 teser, som Luther slog op den 31. oktober 1517. Denne handling gav genlyd i hele Europa, for med disse teser rettede Luther en hård kritik mod paven i Rom og mod handlen med afladsbreve. Luther var en stærk modstander af afladshandlen, for som han sagde, :” Gud tilgiver synder helt gratis.”  Man skulle ikke betale for at få syndsforladelse. Dette førte til voldsomme begivenheder i Europa. Det førte til Reformationen.                                                                                       Luther er begravet her i kirken. Hans kiste står ved siden af prædikestolen.

Udover de nævnte oplevelser og mange flere nød vi hinandens selskab. Vi spiste god mad på forskellige restauranter og nød også Berlins lækre is - store eller små. En aften sad pigerne på en lille restaurant og nød deres mad. Pludselig kom en kæmpe is op foran vinduet, hvor de sad. Hvem tilhørte isen -  Anders naturligvis - Anders og drengene var ved at finde et spisested, men på vejen var de nødt til at slappe af med is, som pigerne bestemt måtte se, da de helt tilfældigt passerede deres restaurant.  
Der blev handlet i ”The Mall”, et stort indkøbscenter, hvor man kunne købe alt, hvad man lige stod og manglede. Rasmus manglede f.eks. nogle nye sorte sko, så dem købte han. Andre manglede bluser, bøger, køleskabsmagneter, slik m.m., så der blev købt lidt af hvert.          Det var altid spændende at se og høre om, hvad de unge mennesker havde købt og oplevet på indkøbsturene.

På ”godnat-runden” eller på ”godmorgen-runden” fik de unge mennesker ”madpenge”, som de skulle bruge til frokost og aftensmad. Nogle havde mange penge tilovers, og andre havde lige nok til maden. De ”tiloversblevne” penge bestemte de unge mennesker selvfølgelig selv over.

Det var hyggeligt at komme rundt til de unge mennesker morgen og aften. Der var altid mindst en, der var vågen om morgenen, men den dag, da vi skulle til Wittenberg, og vi skulle op allerede kl.6 00, måtte jeg banke ekstra hårdt på dørene, før der kom lyde fra værelserne. Men ved morgenmaden kl. 6.30 var alle friske og klar til turen til Luthers by.

Hver dag lyttede vi til konfirmandernes foredrag. De havde to og to forberedt sig på at fortælle om nogle af de seværdigheder, som vi skulle besøge. Når vi kom til de forskellige steder, holdt de enkelte konfirmander deres foredrag. Det var spændende, gode og meget indholdsrige fortællinger. De havde forberedt sig godt hjemmefra. -  Flot -

De fleste morgener mødtes vi alle i hotellets grupperum. Her sang vi nogle sange, og Anders samlede op på gårsdagens oplevelser og fortalte lidt om, hvad den nye dag ville bringe.  

Det var en fantastisk god tur. Vi nød alle hinandens selskab og blev rystet godt sammen. Vi fik på turen megen ny viden og mange pragtfulde oplevelser.                                                                                                           
Stor tak til alle for en oplevelsesrig og uforglemmelig tur. 
Elsemarie Hoffmann                                                                                               

 

Toner fra Luther - med efterklang hos Grundtvig

Den 31. oktober 1517 var en skelsættende dag for den kristne kirke, for den dag offentliggjorde Martin Luther sine 95 teologiske teser på døren til Slotskirken i Wittenberg. Og hermed var grundstenen til Reformationen lagt. Luther blev født i Eisleben i Tyskland den 10. november 1483 som søn af en bjergværksejer. Som barn gik han i latinskole, og i 1501 begyndte han på universitetet i Erfurt. Martin var af natur munter og sangglad, kunne danse og spille lut. Han var godt begavet
og på vej til en karriere som jurist. Men så skete der noget, der fik afgørende indflydelse på hans tilværelse. En sen aften i 1505, hvor han var på vej hjem fra et besøg hos sine forældre, blev han overrasket af et voldsomt uvejr, og et lyn slog ned tæt ved ham. Han kastede sig til jorden og råbte: ”Hjælp mig, kære Sankt Anna! Så vil jeg blive munk!” Få dage senere går Martin i kloster. Han vil nu søge at behage den Gud, som han under nattens hændelse er kommet til at grue for. Han bliver en mønstermunk. Gør langt mere, end reglerne forlanger. Beder længere, arbejder hårdere. Men lige lidt hjælper det. Han bøjes mere og mere ind i sit fortvivlede sind. I 1507 bliver han præsteviet og skal holde sin første messe. Og efter dette ritual er han ganske nedbrudt. Han føler ikke, at han er værdig til at udføre denne handling, kan ikke leve op til den strenge Guds krav om sindets renhed. I 1511 blev Luther kaldt til det nyoprettede universitet i Wittenberg, hvor han blev udnævnt som doktor i teologi. Han gjorde hurtigt akademisk karriere. Men han havde taget et alvorligt problem med sig, nemlig sin dybe angst for døden og den straffende
Gud. Det lå jo i kirkens opfattelse, at vejen til Guds kærlighed gik gennem bod, anger, askese og bøn. Det var de gode gerninger, som alene kunne bevæge Gud, mente man. En dag sidder han og læser i Romerbrevets kap 3,23-24: ”Alle har syndet og har mistet herligheden fra Gud, og ufortjent gøres de retfærdige af hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus.” Og pludselig går det op for Luther, at han hidtil har misforstået begrebet Guds retfærdighed. Gud er ikke en, der straffer. Gud er kærlighed, tilgivelse og barmhjertighed. Kristus har ved sin lidelse og død bragt en forsoning i stand mellem Gud og mennesker, en gave, som mennesket kun skal tage imod i tillid og tro. Herefter er Luther helt forandret. Han tager fat på arbejdet med fornyet energi, og studenterne strømmer til hans forelæsninger. Nu føler han Guds nærvær som en velsignelse, ganske anderledes end de påbud, han tidligere havde ladet sig tyrannisere af. Han bliver klar over, at der er noget helt forkert ved den bestående kirke, bl.a. den udbredte afladshandel, Han studerer historien bag denne og opdager dens manglende bibelske grundlag. Efter grundige overvejelser udtrykker han så sine tanker i 95 teser som opsættes på døren til Slotskirken i Wittenberg. Heri er rettet en stærk kritik af centrale dele af katolicismens  trossætninger og bl.a. den udbredte afladshandel. Teserne var tænkt som et oplæg til disputation (akademisk samtale), Men der er ingen der melder sig til at disputere. Derimod opstår der et voldsomt røre. Teserne bliver straks oversat fra latin til tysk, og i løbet af ingen tid er de spredt ud over hele Tyskland, takket være den nye bogtrykkerkunst. Luther bliver hurtigt kendt for sine tanker langt ud over Tysklands grænser. Og flere gange bliver han forhørt og truet på livet af den katolske kirke, der vil tvinge ham til at tilbagekalde dem. Det endelige opgør fandt sted på Rigsdagen i Worms i april 1721. Her blev Luther bedt om at tilbagekalde sine skrifter. Og hertil svarede han, at det ville han kun, hvis han blev overbevist ud fra den hellige skrift eller med klare fornuftsgrunde, ”thi”, tilføjede han, ”det er hverken sikkert eller tilrådeligt at handle mod sin samvittighed. Gud hjælpe mig, Amen”. Herefter blev Luther lyst i ”Rigets Akt. Det vil sige, at han nu var fredløs, og enhver havde pligt til at uskadeliggøre ham. Det var dog ikke alle, der havde været enige i denne afgørelse. Kurfyrst Frederik den Vise lod i hemmelighed Luther bortføre til slottet Wartburg, hvor han blev behandlet som gæst under dække af navnet Junker Jörg. Efter nogen tid vender Luthers arbejdsiver tilbage. Han oversætter bl.a. Det ny Testamente fra græsk til tysk Med denne oversættelse var det store arbejde påbegyndt, der med tiden gjorde det muligt for hvermand at læse Bibelen på sit eget modersmål. I marts 1522 vovede Luther atter at vende tilbage til byen Wittenberg. Nu skulle han prøve, hvordan den nye kirkeforståelse kunne udfoldes i gudstjeneste og menighedsliv. Og i løbet af de næste fem år udformede han den form for gudstjeneste, der siden blev forbillede for de lutherske kirker. Sit syn på gudstjenesten har han forklaret således: ”Kirken er Guds folk, som lever af hans ord. I Ordet er Kristus virkelig til stede. I prædiken og i dåb og nadver, er Kristus gudstjenestens midtpunkt. Kristus er til stede i nadverens brød og vin. Og der skal ikke være en formidler mellem Gud og mennesket. Her hævder Luther det almindelige præstedømme: at enhver der er døbt, er præst, i den forstand, at de har samme adgang til Guds ord og hans nåde. Biskopper og præster er menighedens tjenere, ikke dens herrer.” 
Af stor betydning var det, at latin blev afskaffet som gudstjenestens sprog, og den latinske liturgi afløstes af menighedens sang på modersmålet. Herved opstod et behov for nye salmer.
Og Luther gik nu selv i gang med at skrive de salmer, han mente der var brug for, og nogle af dem komponerede han også melodier til. Luthers opfattelse af salmens betydning må ses i sammenhæng med ovennævnte opfattelse af gudstjenesten. I en prædiken fra 1544 siger Luther, at i gudstjenesten taler Gud til menigheden gennem Ordet, og derpå svarer menigheden i lovsang og bøn. Luther forstår salmesangen som menighedens tak for frelsen i Ordet. Lovsangen er altså udtryk for menneskenes glæde over Guds frelse, som han udtrykker det i salmen: ”Nu fryde sig hver kristen mand / og springe højt af glæde! / Ja, lad os alle trindt om land / med liv og lyst nu kvæde.” Skønt Luthers tanker om kirken og gudstjenestens betydning kun er en lille del af den arv, som han efterlod sig ved sin død i 1547, fik den dog stor betydning for eftertiden. Hans indflydelse på europæisk kultur blev enorm og lever endnu. ”Nattergalen fra Wittenberg” har eftertiden kaldt ham. 
Som denne lille fugl lod Luther sin stemme høre i forholdsvis kort tid. Men efterklangen af hans røst har nu lydt i varierede tonearter og med vekslende styrke gennem 500 år.
I begyndelsen af maj i år ankom en stor smukt dekoreret lastbil, en såkaldt reformationskaravane, til Wittenberg. Den havde allerede påbegyndt sin rejse den 1. november 2016 i Geneve, hovedsædet for Det Lutherske Verdensforbund, og har i alt kørt gennem 19 europæiske lande for at samle sit bidrag til festivalen ”Frihedens porte”, Wittenbergs reformationsfejring 2017. Fra hvert land var medbragt en form for dokumentation for Luthers virkningshistorie det pågældende sted: Hvert land og hver tid sine Lutherportrætter. Blandt de forskellige genstande vil den opmærksomme gæst få øje på en ikke helt ny læselup, datidens læsebrille, og bemærke, at den har tilhørt præsten og salmedigteren N.F.S. Grundtvig, Danmarks bud på ”en fremtrædende lutheraner, der har videreført nogle af Luthers reformatoriske tanker”. 

· Den rene lutherdom findes ikke. Ethvert samfund og hver tid har læst og tolket Luthers tanker på sin måde.
· Luther er formentlig den hyppigst omtalte person i Grundtvigs enorme forfatterskab, en samtalepartner, som han forholdt sig til i alle væsentlige             spørgsmål.

Grundtvig blev født i Udby Præstegård ved Vordingborg i 1883, nøjagtig 300 år efter Luthers fødsel. Faderen, Johan Grundtvig, var såkaldt luthersk-ortodoks og tog i sin forkyndelse afstand fra tidens fremvoksende rationalisme. Til trods for betegnelsen luthersk-ortodoks havde faderens forkyndelse
ikke meget med Luther at gøre. Den var præget af den såkaldte bodskristendom, der havde sin rod i det 17. århundrede og var pietistisk præget.
Fra 9-års alderen opholdt Grundtvig sig i Tyregod Præstegård ved Vejle for at blive forberedt til latinskolen i Århus. Efter tre år på universitetet i København bestod han teologistudiet med højeste udmærkelse, selv om han ikke havde vist stor interesse for dette studium. Det eneste stærke indtryk, Grundtvig modtog i disse år, var - efter hans eget udsagn - en række forelæsninger af sin norsk-tyske fætter Henrik Steffens, som talte om
den moderne naturfilosofi. Senere betragtede Grundtvig dette romantiske historiesyn som et nødvendigt trin på sin vej fra tidens moralistiske fornuftsreligion tilbage til kristendommen. På dette tidspunkt, næsten 300 år efter reformationens indførelse, var det ikke Luther og hans reformatoriske tanker, der optog sindene i Danmark. De ideer, der lige efter reformationen  betød en tiltrængt fornyelse af kirken, var med tiden stivnet i vanetænkning og vranglære. Sidste halvdel af 1700-tallet havde været præget af oplysningstiden, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved sandhedsværdien i kirkens  forkyndelse. Det var fornuft og viden, man lagde vægt på. Hjertet blev trængt af hjernen, og tro blev trængt af skepticisme. Grundtvig var selv som ganske ung blevet præget af denne oplysningsteologi, men mødet med Henrik Steffens og romantikken fik ham
til at søge nye veje.
I 1810-11 gennemlevede Grundtvig imidlertid en religiøs krise, der kom til at ændre hans syn på kristendommen. Anledningen var, at hans far efterhånden følte kræfterne svigte og havde bedt ham om at aflaste sig i præsteembedet. Det var ikke lige, hvad der passede den unge mand, der netop havde fået ansættelse som historielærer på en gymnasieskole og desuden var i gang med en spændende karriere som forfatter til bøger om den nordiske mytologi. Undervejs på en rejse hjem til Udby Præstegård kastedes han ud i svære religiøse anfægtelser, der samlede sig i spørgsmålet: ”Er du selv en kristen?” og ”Har du dine synders forladelse?” Da Grundtvig lidt efter lidt kom til hægterne igen, var det med et nyt og anderledes forhold til kristendommen end tidligere. Ved flittig bibellæsning erkendte han nu menneskets afmagt og Guds nåde. ”Nu blev Bibelen min bog,” skriver han i sin dagbog. Med en luthersk bibelkristendom som baggrund følte han sig kaldet til at bekæmpe samtidens vantro og  rationalisme.
For at kunne blive ordineret som præst måtte Grundtvig holde en såkaldt dimisprædiken. Og han valgte som emne det provokerende spørgsmål: ”Hvi (hvorfor) er Herrens Ord forsvundet af hans Hus?” Grundtvig fik den højest mulige karakter for denne prædiken. Men da han derefter valgte at udgive den, vakte den stor forargelse blandt mange af de personer, hans kritik var møntet på. En gruppe præster klagede offentligt, og den enevældige konge, Frederik den 6., beordrede, universitetet at give ham en irettesættelse. 
Grundtvigs prædiken havde været et forsøg på at tale den lutherske kristendoms sag. Han betonede, at mennesket ikke selv kan bygge bro til evigheden. ”Gud har én gang henvendt sig til menneskene gennem sin søn Jesus, og derfor burde præst og menighed lytte til hans ord i kirken, og ikke til sine egne.” Prædikenen var således en kritik af oplysningstidens forestilling om, at mennesket ved egen indsats skulle kunne frelse sig selv.
Den voldsomme reaktion på Grundtvigs prædiken havde imidlertid medført en ny personlig krise hos Grundtvig, og han så, hvor meget hele kirken havde brug for en åndelig vækkelse og en ny reformation. I en prædiken, som han holdt på Allehelgens søndag 1812, hævdede han, at vi ikke længere kan kalde os lutheraner. Luther var ”det store redskab i Guds hånd, som gjorde Bibelen kendt, og sendte den ud til folkene på modersmålet.
Men hverken præster eller lægfolk i disse vantroens dage vil læse den”. Grundtvig så sig selv som en reformator. Han ville vække det danske folk til kristentro. Han ville bekæmpe rationalisterne, og angrebsmålene var ikke mindst universitetsteologer og præster.
Grundtvig så også med kritik på den måde, reformationsjubilæet blev fejret i 1817. Tidens autoriserede salmebog var den  såkaldte Evangelisk  christelig Psalmebog, der, som Grundtvig spøgefuldt bemærkede, hverken var evangelisk eller kristelig. Antallet af Luthers salmer var i denne skåret ned fra 31 til 5.Luthers kampsalme: ”Vor Gud han er så fast en borg” var ændret til ukendelighed. Som en kritiker sagde: ”Luthers ånd er ganske uddampet”. Selv fejrede Grundtvig jubilæet med digtet: ”Til Morten Luthers Minde”, hvori han udtrykte sin sorg over, hvor lidt man agtede den store reformator. Nok var der meget at glæde sig over i Danmark, men højere ville han prise Luther. Ja, hvis der endnu var en rest af sand kristendom tilbage i Danmark, så skulle man, næst Gud, takke Luther for det.
Et andet kritikpunkt mod den pågældende jubilæumsfejring var - efter Grundtvigs mening - at man så reformationen som en historisk begrænset  begivenhed. Selv så Grundtvig den protestantiske  reformation som et vedvarende forløb. Det havde været Luthers intention at ændre sin samtids kirke og kristen domsforståelse, og derfor opfattede han al kritik – også af Luther selv – som værende helt i Luthers ånd I løbet af de følgende år kom Grundtvig da også til at se mere kritisk på Luther og ikke mindst hans bibelsyn. Han følte i stigende grad, at det lutherske skriftprincip ledte opmærksomheden bort fra, hvad den levende kirke var og måtte være.

Efter nogle studier, bl.a. af den oldkirkelige teolog Irenæus’ skrifter, blev Grundtvig klar over, at kristendommen havde eksisteret før Bibelen, og at det således ikke var Bibel-bogstaven, der rummede Guds ord. Det afgørende var, at Guds ånd levendegjorde de døde bogstaver: Kristen bliver man ikke, indså han nu, ved at tro på Bibelen. Kristendommen eksisterede allerede før Bibelen og levede i menighedens gudstjeneste med dåb og nadver. Dens grundlæggende udtryk er at finde i den apostolske trosbekendelse ved dåben, hvorfra den har forplantet sig gennem tiden. Denne opdagelse meddelte Grundtvig første gang i en prædiken i efteråret 1825. Men den blev først almindelig kendt ved offentliggørelsen af skriftet ”Kirkens Genmæle”, som var en kritik af en afhandling om Bibelen og kirkens lære, skrevet af den - på den tid - højt agtede universitetsprofessor, H.N. Clausen. Grundtvig lagde her vægt på, at det er i kirken og ikke på universitetet, den rette forkyndelse lyder, og at det ikke er de lærde, men menigheden, der holder liv i evangeliet,
og han kaldte Clausen en falsk lærer, som misbrugte det kristne budskab til at vildlede menigheden. Denne udtalelse medførte en injuriesag mod Grundtvig. Han blev idømt livsvarig censur, som dog blev ophævet 10 år senere ved en lovændring i 1837. 
Grundtvigs mageløse opdagelse betød imidlertid ikke et brud med Luther, som nogle har hævdet. ”Jeg befinder mig i troen uopløseligt forbundet med Luther og ærer og elsker hans minde som det største Guds redskab mellem Herrens tjenere siden apostlenes dage”, skriver han i artiklen ”Om Christendommens Sandhed” i 1827. Og her erkender han, at Luthers tiltro til Bibelens bogstav var rigtig for Luther på hans tid. Men Grundtvig kunne ikke blive stående ved dette. Verden havde udviklet sig i de 300 år, der var gået siden reformationen.
I samme skrift hævder Grundtvig, at han er ganske enig med Luther i hans beskrivelse af gudstjenestens form og salmens betydning som lovsang. Ved læsning af Luthers gudstjenestebeskrivelse, (sidste kirkeblad s.7, sp.2), ledes tankerne uvilkårligt hen på Grundtvigs salme ”Kirken den er et gammelt hus”, udgivet i 1837. Således i 3. vers: ”Vi er Guds hus og kirke nu, / bygget af levende stene, / som under kors med ærlig hu / troen og dåben forene”, og salmens 9. vers, som dog ikke er med i den danske salmebog i dag, afslutter salmen således: ”..Selv bygger ånden kirke bedst,/ trænger så lidt til drot som præst,/ Ordet  un helliger huset!”
Nogle Grundtvig- og Luther-forskere har gjort meget ud af at sammenligne de to teologer, enten med fokus på forskelle eller ligheder. Vigtigere er det måske at se på, hvordan Luther har virket på Grundtvig. Forskeren Leif Grane er opmærksom på, at det først var Grundtvigs religiøse krise 1810-11, der for alvor bragte ham videre. Og dermed blev Luther væsentlig for aldrig mere at glide i baggrunden. Vigtigt er det i forståelsen af dem begge, at man betragter dem og deres virke i forhold til den tid, de var sat i, og med den arv, de bragte videre, hver især.
Selma Mouritsen

Sommerudflugt til Jenle

 Se dig ud en sommerdag.

Det var just, hvad en flok fra Vejstrup Valgmenighed gjorde d.  10. juni.
Vel anbragt i en behagelig bus, parate til at tage landskabet ind.
Der blev serveret boller til medbragt kaffe og et par gode morgensange med Andre' Isager som forsanger og Ulrich
Klostergaard på medbragt harmonika - dejligt.
Målet for turen var " Jenle ", Nanna og Jeppe Aakjærs kunstnerhjem ca. 12 km. nord for Skive. Mange Aakjær sange, Lillebæltsbroen og det frodige grønne land - senere var der ophold i Viborg - man kunne spise sin madpakke, se sig om i byen med de smukke gamle huse og statue af Margrethe d. 1. og Erik af Pommern. Dernæst den flot udsmykkede Domkirke. Stor og lys med Joakim Skovgaards malerier fra bibelhistorien.

Jenle 2   Jenle 1
Turen fortsatte ad den jyske højderyg med vid udsigt og drivende blomkålsskyer, og vi ankom til "Jenle", hvor vi blev modtaget med dejligt eftermiddagskaffebord.
Vi blev vist rundt i to hold i kunstnerparrets særprægede hjem, hvor det bærer præg af Nanna Aakjærs billedskærerkunst, hendes sans for smukke ting og indretning.
Hun var - usædvanligt for tiden - uddannet snedker, har bl.a. lavet spisestuemøblerne. Også arbejde i metal, læder, stof m.m. mestrede  hun. Selvfølgelig fylder alle bøgerne, dels de som Jeppe Aakjær forfattede, men ikke mindst alt det, der blev læst, som andre har skrevet. Mange af os blev vist imponeret og overrasket over mængden af begge dele. 

Jenle 3   Jenle 4

Det er i år 150 år siden Jeppe Aakjær blev født ind i en fattig bondefamilie. Han blev i høj grad til "noget" og "nogen" og har givet os mange dejlige sange. Aakjær var socialt engageret og bl.a. medvirkende til, at tyendeloven blev afskaffet. "Vredens børn" omhandler vilkårene for tjenestefolkene på den tid.
Aakjær selskabet blev stiftet 1980, 50 år efter digterens død. Her sørger man for at udgive bøger og stadig udbrede kendskabet til hans forfatterskab.
Det indendørs var overvældende, men haven og det store område ned til Limfjorden er betagende, især på så fin en dag. Der var tid til at gå ture og nyde området, sidde og småsnakke lidt inden dagen sluttede med aftensmad og aftensang - mest Aakjær sange - selvfølgelig - og kaffe med dessert.
Stille og roligt kørte vi hjemad i sommeraftenen, mens vi forføjede dagens mange indtryk.
Stedet " Jenle " er ikke mere i familiens eje, det er overtaget af Skov og Naturstyrelsen. Aakjærselskebet og de mange frivillige sørger for, at alt bliver passet og plejet på smukkeste vis. Af kærlighed til og respekt for stedet og dets mennesker.
"Jenle" er en perle.
Lene Isager og Anne Tingager havde tilrettelagt den fine tur - mange tak til jer. Også tak til Ulrich Klostergaard og André Isager for sang og musik, som rammede det hele ind. Jo, vi havde en rigtig dejlig sommerdag.
Bodil Granhøj

 

Ærø – et dejligt udflugtsmål i det sydfynske øhav.

Den 21.maj gik forårets menighedsudflugt dertil, for at besøge og opleve maleren Svend Havsteen-Mikkelsens lokaliteter. Det blev en dejlig dag, vejret var fint og vi blev modtaget på Ærøskøbing havn af den hyggelige, lokalkendte og alvidende chauffør fra Jesper Bus. Han kunne fortælle historien om, stort set, hvert hus og dets indbyggere gennem tiden.

Vi besøgte Susannah Greve (tidligere svigerdatter til Svend Havsteen-Mikkelsen) i hendes stemningsfulde, engelskprægede B&B i Ærøskøbing, hvor der var lavet kaffe og te og dækket smukt op i stuerne og den dejlige, stemningsfulde have, så vi kunne spise vores medbragte frokost, mens Susannah fortalte om sin egen og husets spændende historie og sin tilknytning til familien Havsteen-Mikkelsen.

Vi kørte ad småveje, forbi b.la. Svend Havsteen-Mikkelsens atelier, som han altid benævnte ”værkstedet”, da han betragtede sig selv mest som håndværker, frem til målet, huset på Øsemarksvej, hvor vi blev varmt modtaget af hans søn, Olaf Havsteen-Mikkelsen og dennes hustru, etnolog, (og glimrende maler) museumsinspektør på Marstal Museum, Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen. De serverede kaffe/te og sønderjyske ”Gode råd” for os, mens Olaf fortalte om sin far og sin skotske mor, sin egen og sine søskendes opvækst i England og Danmark.

Noget, som betog mig særligt i hans fortælling, var, hvor stor vægt forældrene, på trods af særdeles små økonomiske midler og i skyggen af krigsårene, lagde på børnenes almene dannelse, som også indeholdt, at de skulle kunne danse, ride, sejle og spille et instrument, foruden at de naturligvis mestrede det engelske sprog på lige fod med det danske.

Olaf fortalte også om de af sin fars mange billeder og ting, fra b.la. Grønland, som hang i de hyggelige stuer med de gamle møbler fra flere generationer, og vi fik vist nogle af de bøger, Havsteen Mikkelsen havde illustreret. Til slut fik vi hver et ark af det julemærke, som Svend Havsteen-Mikkelsen i 1979, i samarbejde med sin søn Alan, lavede for Lions Club, Ærø.

Efter besøget hos disse hjertevarme mennesker, besøgte vi Søbygaard, hvor der i hovedbygningen er en stor udstilling af Havsteen-Mikkelsen. Denne gang så jeg ikke den udstilling, fordi de høje bakker, som er rester af det gamle borganlæg, og udsigten derfra, trak så meget i mine vandreben, at jeg måtte derop, og der er virkelig, som næsten alle steder på Ærø, en betagende udsigt.

Men jeg nåede at se udstillingen i laden overfor hovedbygningen – og den er betagende! Det er den unge grønlandske maler og tegner, Naja Abelsen, som udstiller. At betragte hendes værker er som at få fortalt et eventyr, mange af dem med tydeligt afsæt i de gamle grønlandske fortællinger – myter og drømme. Der kunne bruges meget mere tid dér, men udstillingen varer til ind i august, så måske bliver det til endnu en Ærøtur i sommer.

Vi besøgte også Bregninge kirke, hvor Jens Aage Preisler mødte os i lang frakke og høj hat! Vi troede ellers, at vi havde glemt ham om morgenen på havnen i Svendborg, men han havde lige et folkedanserstævne i Svendborg, han skulle deltage i først, og det betyder jo ingenting at klare en- to- tre ting på samme dag, selv om man er over 80 år – og vi var meget glade for at se ham!

Men formålet med besøget var at se den smukke glasmosaik af S. Havsteen-Mikkelsen, som hænger i våbenhuset og at besøge kirkegården, hvor han selv og hans hustru, Pamela, ligger begravet.

På den smukt beliggende kirkegård, drak vi den medbragte kaffe/te og nød Bodil Granhøjs lækre muffins.

I Marstal var vi nogle som sluttede eftermiddagen med en fin koncert i kirken; det var Svendborg Kammerkor, som underholdt med dejlige forårstoner. Andre benyttede lejligheden til at se nærmere på søfartsbyen, og til slut kørte vi tilbage til Ærøskøbing, hvor vi spiste aftensmad på Røgeriet og kiggede lidt på byen, før vi tog den sidste færge mod Svendborg.

På disse ture har der oftest været flest af os, som er godt og vel på den anden side af 50+, men denne gang var vi beriget af selskabet med, op til næsten mange, af den virkelig yngre generation, og det var dejligt!

Tak for godt selskab til buschaufføren, alle vi besøgte og alle, som var med – og ikke mindst, tak til Anders og Asta for en veltilrettelagt, indholdsrig og spændende tur.

Lone A.

 

Forårstegn - i Grundtvigs påskesalmer

”Vinterblomst, du melder vår ...”
Ordet vår forekommer ofte i Grundtvigs salmedigtning. Fra gammel
tid et udtryk for foråret, overgangen fra vinter til sommer,
i mere end en forstand. Grundtvig ser naturens gang og menneskets
livsløb i sammenhæng, og her bliver forårets kendetegn
fremtrædende i hans billedsprog. Således vrimler det med blomster
og fugle i Grundtvigs salmedigtning, og ikke mindst hans påskesalmer.
Salmen ”Påskeblomst, hvad vil du her?” påbegyndte Grundtvig allerede
som 33-årig i 1817, en tid, hvor han følte sig modløs, efter
at han havde fået afslag på en ansøgning om sin faders præsteembede
i landsognet Udby på Sydsjælland. Nu sad han i en lejlighed
i København, uden embede. - Grundtvig var stærkt kritisk
over for tidens rationalister, der kun ville kendes ved, hvad der
kunne begrundes ud fra fornuften. Han lod bl.a. sin kritik komme
til udtryk i det store drama-digt ”Påske-lilien”, der skildrer Jesu
opstandelse. Fra dette dramas prolog og epilog skabte Grundtvig
senere en salme på 15 vers. I 1953 fandt den vej til Den danske
Salmebog, dog her skåret ned til de seks vers, vi kender i dag. Det
er disse seks vers, jeg vil omtale i det følgende, idet jeg henviser til
salmebogens tekst. (DS 236)
”Vinterblomst, du melder vår, / fold dig ud i stille kammer…” Sådan
begynder et af de vers, der ikke kom med i salmebogen. Men
det er bl.a., hvad salmen handler om: Denne gule forårsbebuder,
der melder sig, før vinteren er omme, skyder sig vej gennem den
frosne jord, op i lyset, hvor den står og blomstrer ved påsketid.
Den beder Grundtvig nu om at folde sig ud i hele sin håbefulde
gulhed, med alt det forår den har i sig.
Påskeliljen var på Grundtvigs tid en vildtvoksende plante, som
ikke blev regnet blandt de finere blomster. Grundtvig kendte den
så godt fra sin barndoms præstegårdshave, og nu sidder han i
sin lejlighed i København og ser fra sit vindue, at denne ydmyge
blomst vokser i Kongens Have, og han føler, at hverken han eller
blomsten hører hjemme her.
Derfor spørger han: ”Påskeblomst hvad vil du her? / Bondeblomst
fra landsbyhave?”
Og begrunder bl.a. sit spørgsmål i vers 2: ”… Under vinterstorm og
regn / sprang du frem i golde egn, / ved dit syn kun den sig fryder,
/ som har kær, hvad du betyder.” Måske har Grundtvig tænkt på
sig selv og sin egen situation med dette digt. De følgende vers viser
imidlertid, at for ham signalerer påskeblomsten tillige troen på
Jesu opstandelse. I en blanding af håb og tvivl stiller Grundtvig en
række spørgsmål til påskeliljen. Således i vers 3: ”Har vi noget at betyde?
Er vor prædiken ej tant? Kan de døde graven bryde?” Videre
spørger han: ”Stod han op, som ordet går? / Mon hans ord igen opstår?”
Grundtvig håbede, at Jesu ord igen skulle blive levende, som
de var før rationalismens tid. Han så Kristi opstandelse som ordets
og dermed livets opstandelse. Derfor spørger han nu:
”Springer klart af gule lagen
livet frem med påskedagen?”
I påskeliljens billede kan det ”gule lagen” måske forklares som det
bleggule hylster, blomstens bægerblade, der svøber sig om påskeliljens
gule kronblade Dette hylster og svøb bliver nu for Grundtvig
et billede på Jesu ligklæde, som omtales i evangelierne: Som
blomstens kronblade sprænger sig vej gennem de omgivende bægerblade,
(jfr. ”fold dig ud i stille kammer,”) sådan kunne Jesus,
(ordet, livet) have sprængt sig vej gennem det liglagen, (dødssymbol),
han var svøbt i, da han langfredag blev lagt i graven.
I vers 4 svarer Grundtvig selv tvivlende på sit eget spørgsmål:
”Hvis ikke de døde kan opstå, har vi intet at betyde. Da må vi visne,
ja, glemmes under mulden.” - Dog ser han et håb:
”… vil ej vokset underfuld
smelte, støbes i det dunkle
og som lys på graven funkle.”
”Vokset” kan her ses som billede på de døde, der underfuldt forvandles
”i det dunkle”, dvs. skjult for al fornuft, og skinner som
lys på gravene. Pludselig står det hele klart for Grundtvig: ”Påskeblomst,
en dråbe stærk / drak jeg af dit gule bæger.” Det er som at
vågne op af en drøm. Grundtvig hører ”hanegal og morgensang”,
tegn på dag og liv, og al tvivl er nu manet i jorden: ”Vågnende jeg
ser de døde / I en påske-morgenrøde!”

Nu ved Grundtvig, at påskeliljen, troen på Jesu opstandelse, taler
sandt: ”Frelseren stod op af døde! / Det er hver langfredags pant /
på en påske-morgenrøde”: Hvad Kristus betalte for os langfredag,
har vi fået igen med påske-morgen.
Hidtil havde Grundtvig ment at kunne finde svar på alle tilværelsens
spørgsmål i Bibelen. Men efterhånden måtte han dog indse,
at ikke alt hvad der står i Bibelen, kunne være Guds ord. Og
spørgsmålet var nu: Hvor møder vi Guds ord? Efter et omfattende
studium, bl.a. af den oldkirkelige teolog Irenæus’ skrifter, nåede
han frem til, at de ord, som lyder ved trosbekendelsen, ved dåben
og ved nadveren, er Guds ord, og det som giver kirken liv, er en levende
og troende menighed. Det nye syn kom herefter til at præge
Grundtvigs salmedigtning. I 1825 skrev han det vældige digt ”De
levendes land”, et moddigt til Kingos salme fra 1681, ”Far verden
farvel.” Her gjorde Grundtvig op med Kingos modstilling af himlen
og jorden og sluttede sit digt med ordene: ”Mit land siger livet,
er himmel og jord, hvor kærlighed bor.”
I 1832 skrev Grundtvig igen et moddigt, denne gang til Kingos påskesalmer.
Det generede ham, at Kingos dystre ord om kors og
død og forgængelighed skulle fylde så meget i en påskesalme, der
burde understrege, at Jesus har givet menneskene nyt liv med sin
død og opstandelse. Her skulle man netop give udtryk for glæde.
Sådanne tanker kommer til udtryk i salmen ”Tag det sorte kors
fra graven! Plant en lilje hvor det stod!” (DS 241). I salmens 1.
vers vandrer Grundtvig i tankerne henover en af sin samtids kirkegårde
og udfordres af, at de symboler, der er sat over gravene,
alle udtrykker død og forfald. Han ser nu for sig i fantasien den
samme kirkegård, præget af vækst og liv: Blomster spirer frem
overalt, hvor han går, liljer vokser, hvor der før stod sorte kors, og
englevinger pryder gravene i stedet for knækkede vandringsstave.
Fugle flyver op fra askeurner, og han hører lyden af menighedens
lovsang: ”Palmefugl for askekrukke! / Frydesang for hule sukke!”
I versene 2 – 4 opruller Grundtvig nu beretningen fra evangelierne
om Jesu korsfæstelse og opstandelse, det hele så livsbekræftende
i sin poesi, at det og salmen i sin helhed fortjener en udførlig
omtale ved en anden lejlighed.
I salmens sidste vers, vers 5, går vi fra ovennævnte påskeberetning
lige ind i nutiden: ”Ja, han er her, Guddoms-manden! / Sprængte
er nu dødens bånd!” Kristus, som er både Gud og menneske, er til
stede for os, lige her og nu. Og vi er befriede fra dødens bånd ved
hans levende ord, som vi hører hver påskemorgen:
”Nu, en forårsmorgen skøn
rinder op for os i løn,
og, som påskesalmen klinger,
vokser sjælens fuglevinger.”
Forestillingen om den blomstrende forårsmorgen som udtryk for
påskens evangelium kommer også til udtryk i salmen: ”Som forårssolen
morgenrød / stod Jesus op af jordens skød / med liv og
lys tillige…” (DS 234). Billederne fra naturen, solen, fuglene og alt
hvad der gror i skov og mark, viser livets og lysets sejr: Jesus er
forårssolen i Guds rige, også her på jorden: ”Derfor, så længe verden
står, / nu efter vinter kommer vår / livsalig i Guds rige”.
For Grundtvig var menighedens lovsang et af kirkens vigtigste
livstegn: Som fuglene synger af glæde over forårets komme, sådan
skal Guds menighed synge af glæde over livets sejr over døden,
som det udtrykkes i vers 2: ”Som fuglekor i mark og lund / lovsynger
vår i allen stund / med deres toner søde / så alle tunger, trindt
om land, / lovsynge dødens overmand / i påske-morgenrøde!”
Og ligesom alting blomstrer og gror ved forårets lys og varme, sådan
er der også en opstandelse i det folkelige liv: Her er virkningen
af livets sejr over døden nået helt ud i det menneskelige fællesskab:
”Som blomster alle står i flor,
som skoven grønnes, kornet gror
ved vårens kræfter milde,
så blomstrer alt i Jesu navn
og bærer frugt til folkegavn
som årle så og silde.”
Selma Mouritsen

 

Ved Kulturcaféens bogcafé blev følgende bøger omtalt:

Sjón                                      Skyggebaldur
Einar Mar Gudmundsson         Universets engle
Paul Torday                           Laksefiskeri i Yemen
Frederico Lorca                      Ferias
Josefine Klougard                  Stigninger og fald
Jeppe Aakjær                        Vredens børn
Marianne Jørgensen              Fællesspisningen

Lørdag d.26. september var årets arbejdsdag på programmet.

Solen skinnede, luften var mild og vinden let – det perfekte vejr til alle de opgaver, som stod på ønskelisten.

Det blev en dejlig dag, hvor der blev arbejdet fra morgen til aften. Nogen var med hele dagen, andre et par timer og det fungerede fint. Vi var 25 i løbet af dagen. Middagsmaden, koteletter i fad og æblekage, som Elsemarie serverede, var ligeså dejlig som appetitten var stor. Snakket blev der under arbejdet og i diverse kaffe/the og kagepauser.

Præsteboligens kældervægge blev klargjort til puds og kalk – det støvede så kun Annie Lolks gule kedeldragt var synlig! Kirken og kirkehusets køkken fik en solid omgang rengøring. Der blev malet bænke og lysstandere på kirkegården, nogle vinduer fik samme tur, en tallerkenrække blev forvandlet til holder for foldere og tidsskrifter, der blev arbejdet på en støttemur bag redskabshuset og mange andre ting.

Ved 18tiden var pensler og andet værktøj renset og sat på plads; vi som var tilbage, var også på plads (men ikke renset!) ved aftensmanden, det var dejligt at ”summe” lidt om en god og virksom dag, inden den sluttede på allerbedste vis med gudstjenesten.

TAK til alle jer, som gjorde dagen så god.
Lone A.

Sensommerturen

ø hop 1   ø hop 2   ø hop 5

5.09.2015 satte godt en snes mennesker hinanden stævne på havnen i Svendborg. Himlen var ikke lutter

Himmelblå, faktisk var det ret frisk vejr! Margit Lolk, garvet guide på ø-ture, bad os velkommen om bord på ” Højestene ”, hvor kaffe, brød med diverse hjemmegjorte lækkerier styrkede inden ankomst til Drejø.

Her blev vi via traktor og gummivogne med bænke og varme tæpper kørt rundt, så vi kunne se øens særpræg og natur. I den smukke Drejø kirke sang vi en morgensang og fik fortalt kirkens historie.

Derefter satte vejret dagsordenen et stykke tid – vi blev skyndsomt bragt i læ og hørte mere om øens historie og dagligliv. Her var vi i et bådeskur i Gammel Havn, hvor beboerne mødes kl. 11 til en lille snak og måske en øl. Det klarede op g vi besøgte en gårdbutik i tørvejr. I et andet fint hus ved færgelejet nød vi en fin frokost, kreeret af Cafe Sommersild på Skarø.

På Skarø så vi først Skarø Is, smagte på de gode sager og fik fortalt om det ret store foretagende, det er blevet. Til fods bevægede vi os rundt på øen med en dygtigguide til at få historien til at hænge sammen.

Overalt så vi frodighed og velholdte huse / haver. Endnu en gårdbutik, hvor økogrise hyggede sig i baghaven inden traveturen op til Skarø kirke, en lille køn bygning næsten på toppen af øen. Guidens levende fortælling om øen og ølivet før og nu. Man skal nok være af en særlig støbning for at bo på en ø.

Men havet, himlen, det rige fugleliv er gratis glæder hver dag.

Afsluttende nød vi kaffe og kage på ” Sommersild ”, da vi vendte tilbage fra kirken. Tidligere måtte øboerne sejle til Ærø for at gå i kirke, men en voldsom tragedie, da to dåbsselskaber omkom på havet, fik kongen til at give Drejø tilladelse til at opføre sin egen kirke i 1525. Skarø kirke er forholdsvis ny – fra 1900.

Trætte af indtrykkene i dagens program nød vi turen med ” Højestene ”  tilbage til Svendborg.

Mange tak til arrangørerne for en rigtig god dag.

Bodil Granhøj

høst 2015

Søndag d.20.september var høstgudstjenestedag over det meste af landet,således også hos os i Vejstrup Valgmenighed.
Kirken var pyntet,og vi sang de gamle traditionsrige salmer - som vi så godt kan lide - men præst og organist fik også listet nogle af de nyere ind.Og så sidder man der og finder ud af,at nulevende salmedigtere også kan skrive vedkommende og smukke høstsalmer.
 
Efter gudstjenesten var der en festlig sammenkomst i Kirkehuset.Der blev serveret suppe lavet af havens overflod af grøntsager,det gode madbrød manglede heller ikke.
 
Og selvfølgelig måtte vi synge igen, alle de gode septembersange om septembers blå himmel,om plovspand, der kravle over argres felt,og om stæreflokke, der snart ta`r bort.
 
Eftermiddagen sluttede af med te/kaffe og muffins og med muligheden for at købe af det hjemmelavede syltetøj, som flittige medlemmer havde doneret.
 
Selvfølgelig var der kurvefulde af æbler og pærer,så vi også havde muligheden for at smage på frugthøsten.Vi bor jo midt i Danmarks frugthave.
 
Mange havde lagt gode kræfter i arbejdet for at dagen skulle blive god og festlig, -- og det blev den!

Sensommer udflugten

September viste sig fra sin smukkeste side, da sensommerturen løb af stablen d. 13.9.
Med start fra Vejstrup Valgmenigheds kl. 8 nød 22 deltagere land- og selskabet til medbragt kaffe, brød og et par morgen sange.
Snart var vi i Århus, hvor vi skulle besøge byens flotte vartegn, kunstmuseet Aros. Pompøst, smukt, særpræget. Lige nu er museets tema " religiøse billeder ". Sammensætningen er inspirerende og Dantes fortælling fra 1300 " Den guddommelige komedie " og – vi startede i helvede. Kælderens mindre og mørkere rum var indrettet til at vise ondskab, gru og uhygge. Guiden førte os ind i et rum, hvor brudstykker af film om iranske kvinder uden mænd tydeliggjorde, hvor fortabt og ulykkelig man er, når hverdagen er overgreb, vold og prostitution. Derefter bevægede vi os opad. Fik fortalt om den mange meter høje model af en dreng på omkring 12 år – Boy. Utrolig livagtig, støbt i glasfiber er han og hul indeni så også skrøbelig.
Inden for klassiske malerier fik vi en gennem gået tre meget forskellige værker. Det første med en ironisk holdning til religionens vigtighed i tilværelsen. Det andet – et stort smukt billede af en fattig kvinde med to børn. Kompositionen var som i et Jomfru Maria billede med Jesus og Johannes Døberen. Det tredje og sidste, et meget stort værk af Sven Vig Jensen beskriver Jesu død på korset. Skikkelserne omkring i forvrænget udførelse, djævlen selv tæt og grusom i sort over Kristusfiguren. Den røde farve, blodet dominerer. Rigtig godt at få gennemgået kunstværkerne.
Nu gik vi rundt på egen hånd og nød bare lidt af alt det, som Aros har at byde på. Som sådan nærmede vi os " Himlen ", og Olafur Eliassons store kunstværk i farvet glas, en kæmpe ring, som synes at svæve ( - den er meget tung - ). Man går omkring deroppe og nyder udsigten over byen i et særligt lys hvor regnbuens farver i den grad er tæt på.

Der var endnu et særligt kunstværk i vente, nemlig alterudsmykningen i Knebel kirke. Bjørn Nørgaard har lavet det og det talte i sin skønhed ud i rummet. Også korbuen foran alteret og gitteret på brudeskammelen var hans arbejde. Knebel sognegård lagde lokale til vores medbragte frokost, inden turen gik til Agri ( udtales Auri!). Her ventede en guide på at vise os rundt i Nationalpark Mols Bjerge, hvor vi ved selvsyn konstaterede, at mange mennesker besøgte stedet.
Agri Stendysse, meget flot og velbevaret. En tur op på Agri Bavnehøj ( 132 m.o-h-). Beskrivelse af istidens vandreblokke, dødishuller og hellig kilder. Landskabets konturer stod tydeligt, kuperet med bakker, dale, høje efter en del træer var fældet over de sidste fem år. Dyr afgræsser områderne, der er en rig flora og fauna, Videre gik det med myter, sagn og molbohistorier forbi Kalø slotsruin, hvor den mest prominente fængselsgæst " var Gustav Vasa.
Smuk var den sidste tur langs vandet ved Ebeltoft Vig med frit udsyn til himmel og hav. Et glimt af Fregatten Jylland inden vi fandt " Mellem Jyder " i de små brolagte gader med kønne gamle huse.
Mange tak til arrangørerne for en dejlig dag.

Bodil Granhøj

"Korcafé" ved landsårsmødet
Da der for nylig var landsårsmøde hos os i Vejstrup Valgmenighed, Var jeg med til at synge i kor under ledelse af vores kommende organist i kirken, Ulrich Klostergaard.
Jeg er ikke vant til at synge i kor, men det var enfantastisk oplevelse og let at være med under ledelse af Ulrich.
Vi lærte 3 sange i løbet af 2 timer og sang afrikansk, spansk og dansk - trestemmigt. Efter at have haft endnu 1 time om søndagen, gav vi koncert for de øvrige mødedeltagere og fik megen applaus. Som I kan se af billedet, var vi mange.

A C Kor    En fantastisk oplevelse

Herdis Iversen

Fællesgudstjeneste 2. pinsedag

Ved fællesgudstjenesten 2. pinsedag i "Lunden" ved Vejstrup Valgmenighed var ca. 100 mennesker samlet til friluftsgudstjeneste i rigtig fint sommervejr og dejlige omgivelser med udsigt over land og vand til Langeland
I disse flotte omgivelser lyttede vi til Anders Carlssons prædiken og det sammenbragte "medarbejderkor" fra alle 5 menigheder.
Mange havde også medbragt frokosten, og nogen nøjedes med en kop kaffe og de hjemmebagte kager.

2. pinsedag Anders    2. pinsedag 2

2. pinsedag 3    2. pinsedag 4

Herdis Iversen

 

"Den fortabte søn", synd, skyld og tilgivelse.
Denne søndags gudstjeneste var tilrettelagt af konfirmanderne, godt hjulpet af Christina Øbo og Anders C. og det skal ikke nægtes at jeg var spændt på, hvad det indebar i år!.
Jeg er meget glad for vores helt almindelige gudstjeneste, helt uden "ekstra pynt", bare den gudstjeneste, hvor der er plads til at synke ind i de vante ritualer, så ord og musik er det der fylder og det jeg tager med mig, når jeg går hjem --- men jeg må sige, at gudstjenesten i dag havde både form og indhold, der gjorde det godt at være i kirken.
Søndagens tekst blev behandlet godt. Der kom "krop" på ordene og ingen ord var overflødige, salmerne var godt valgt, musikken var vellyd og alle tog opgaven seriøst. Det var ikke teater – det var en gudstjeneste!
Tak for det.
Lone A.

Rettelse:

I min artikel i sidste nummer af Kirkebladet, "Påsken i nutidig kirkekunst", har der desværre indsneget sig en fejl, eller rettere, der er forsvundet et navn. Det gælder artiklens 4. nederste linje, side 7, hvor navnet Anita Houvenaeghel er gledet ud. Den rigtige ordlyd i artiklens 3.-5. nederste linje er således:
"Han inddrager den ubønhørlige natur i sit billede, som Anita Houvenaeghel også gør i sit nonfigurative opstandelsesbillede"
Selma Mouritsen

 

Kyndelmisse – Lys – Overtoner – Eftertanke
Det var en meget stemningsfuld oplevelse at være til Kyndelmisse-gudstjeneste;
En helt stille kirke, som var oplyst kun af levende lys, mens vi ventede på at de som gik lysvandringen skulle komme.
Da lysvandrene nærmede sig og gik op og satte hver deres tændte lys på alteret, begyndte de tre smukke mandsstemmer på deres sang uden ord; tre stemmer som vævede stemninger og billeder og ind imellem tilsammen dannede en 4., næsten overjordisk smuk sølvklang, vekslede med Anders´ læsninger om Lyset.
For sådan én som mig, der aldrig har hørt overtonemusik før, var det en helt speciel oplevelse at være i det rum af smukke toner, som fik tiden til at forsvinde og tankerne til at "pakke sig ned".
Det tog tid at komme "op til overfladen" igen – smukt var det – tak for en gudstjeneste, som har givet eftertanke.
Lone Arentzen