De blå perler

12 timers Marathonsang fra Højskolesangbogen

Lørdag 17. august 201, kl. 09 - kl. 21

Svendborg Forsamlingshus

Vejstrup Valgmenighed - arrangerer for 5’te gang “ De blå Perler”. Og som det er tradition foregår det 3’die lørdag i august, i år altså lørdag 17 august 2019.

Når vi vælger de 12 værter, lægger vi først og fremmest vægt på forskellighed. Altså forskellige tilgange til sangkultur, det at synge og de enkelte sange. Det gør altid en sang mere nærværende og frisk at synge hvis sangeren lige har fået en ny vinkel på sangen. Det kan være en akademisk og litterær tilgang som: ”Grundtvig var tydeligvis i sin depressive periode - se bare i 3’die vers hvor han med ordene….osv.” Og det kan være: “Første gang jeg hørte denne sang havde jeg lige kysset en pige i en svensk høstak…. osv”. Og det kan være: “Vi skal synge denne sang fordi den har en skøn melodi” - “Vi skal synge denne sang fordi jeg kan den udenad”. For når alt kommer til alt har vi hver vores tilgang og opfattelse af en given sang, og det har andre også. Det tror jeg er værdifuldt.

Vi kommer til at synge ca. 144 sange i de 12 timer. Nogle af dem nok et par gange eller 3. Sidste års hit var svensk “ Har du visår min ven”, og kom netop 3 gange. Vi har igen i år inviteret 12 værter til at præsentere 10-12 sange i en lille time, hver med deres tema fra højskolesangbogen. Og i de små pauser er der mulighed for at købe en kop kaffe, the eller vand og dertil et stykke kage. Man kan også tage en madpakke i den ene hånd, højskolesangbogen i den anden hånd og sin kæreste i den 3’die hånd.

Når vi synger, sætter vi kroppen og alle de små celler i vibrationer. Når vi synger sammen, samles vi i et fællesskab, der rækker ud over vores egen næsetip og får beskrevet den kultur, vi er en del af, og når vi synger unisont og trækker vejret på samme tid, slår vores hjerter i samme puls, og jeg tænker at vi udefra set smelter sammen til en organisme. Og når vi så synger sange fra højskolesangbogen, får vi oveni al det, et sus fra det land, vi er rundet af: Grundtvig og tankerne om fællesskabet, Benny Andersen og alle vores små mærkværdige lykkesus, salmerne, folkeviserne, aften og morgensange, livet og friheden…… vi rækker ud til Norden, og vi kommer forbi The Beatles.

Her en lille stemningbeskrivelse fra det første års Blå Perler“:

“Det var en ubeskrivelig stemning i minutterne efter “ I skovens dybe stille ro” klingede ud.

Vi kiggede forundret på hinanden og måtte konstatere, at klokken var blevet 21, og at det virkelig var 12 timer siden, vi sang “I østen stiger solen op”. 12 veloplagte værter havde alle lagt masser af god energi i at sammensætte og kommentere netop deres 12 sange, og som dagen skred frem, sank vi alle dybere ned i sangene, blev dus med værterne og dem vi sad ved siden af.  Og de blå perler fyldte os selv og dagen, som på forunderlig og let vis, mediterede sig frem gennem temaerne.”

Ulrich Klostergaard